Ana Sayfa ŞUBELERİMİZ Genel Merkez Genel Merkez Haberleri BOR MADENİ-NANO TEK.OSMAN YILMAZ 20.12.2013 30.12.2013 00:08
BOR MADENİ-NANO TEK.OSMAN YILMAZ 20.12.2013

BOR MADENİ VE NANO TEKNOLOJİ KONFERANSI  PROF. Dr.OSMAN YILMAZ’IN  SUNUMUYLA  20.12.2013 CUMA GÜNÜ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ.

Lader Üyeleri ve Akpınar mezunları ile konuklarımızın ilgi gösterdiği konferans oldukça ilgi çekici bulundu.Bor Madeni için yapılan birçok tartışmaların içeriğini öğrendik.Sunumu gerçekleştiren Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Sayın Prof.Dr.Serdar Osman YILMAZ konuya hakimiyeti ve verdiği bilgilerle üyelerimiz tarafından takdirle karşılandı.Kendisine ve Moderatör Erkan Öncü’ye teşekkür ederiz.

BOR NEDİR ?

Bor Bir elementtir.Elementler periyodik sisteminin 5. elementi olan bor,doğada element olarak bulunmaz. Alkali boratlar (Sodyum,Kalsiyum,Mağnezyum) veya borik asit şeklinde maden yatağı oluşturur.
Bor: Kolemanit,Tinkal,Üleksit,Pandermit,Kernit,Sasolit,Ascharit ve Datolit mineraller halinde bulunurlar ve çeşitlenirler.Bunlardan  Pandermit, Kolemanit, Tinkal ve Üleksit mineralleri ülkemizde bulunmaktadır.
Çeşitli endüstri dallarının ana ham maddelerinden olan bor mineralleri Türk madencilik sektörünün en önemli ihracat maddelerindendir.Türkiye Bor’un tespit edilmiş % 63 ‘lük kısmına sahiptir. Ancak Üretim olarak ABD’den sonra dünyada ikinci sırada gelmektedir.Ülkemizdeki bor madenleri dünyanın en kaliteli bor madenleridir.Ancak bordan mamul ürünler ile rafine bor bileşiklerinin üretimi ve ticari açıdan gerekli teknolojik bilgi ve seviyeye henüz ulaşmamıştır.

KULLANIM ALANLARI

Bor Fibergalass, cam, emaye, ve kaplama sanayinde, sabun ve deterjan sanayinde, ataşe dayanıklı malzeme, metallurjik uygulamalar, tekstil,fotoğrafçılık,boya, borik asit üretimi, elektrik ve tıp sanayii, tekstil cam elyafı, borun alaşımları,Metalurjik flux,İzole cam elyafı, Borun silikat camları,Antiseptikler,Nükleer yakıt teknolojisi,yangına dirençli malzemeler,naylon,gübre, katalistler,dezenfekte ediciler,yapıştırıcılar,refrakter,çimento korozyon önleyiciler,ilaç ve kozmetik,elektronik rafinasyon, Bitki öldürücüler,böcek öldürücüler, deri renklendirici (Kahve) olarak kullanılmaktadır.
Bor madeni, stratejik olarak topraktan çıkarıldığı andan itibaren gerek ham madde olarak ve gerekse rafine bor ürünleri olarak, insanlar için beşikten mezara kadar yaygın bir şekilde insanın hayatının her alanında kullanılan endüstriyel bir madendir.
Bor Dünyanın Uzay teknolojisinde, elektronik ve bilgi çağının yaşamasında,ulaşılmasında borun katkısını yadsımak mümkün değildir.Dünyanın saygın bilim dergilerinden Scientific American dergisi,bor bileşiklerinin petrol yakıtı yerine kullanıldığı bir otomobil geliştirildiği konusunda haber yaptı.Bu yakıt hakkında bilim adamlarının düşünebileceği en temiz yakıt başlığı ile haberini verdi. Üstelik bu araba bor ile çalışan ilk araba değildi.Bor ile çalışan araba imali için altı yüz kadar projenin olduğu bildiriliyor.
Arabalarda petrol yerine bor kullanılması, uzun zamandır kamuoyunun  gündemindedir ve bordan elde edilen yakıt ile çalıştırıldığı dünya ve Türkiye  basını tarafından yazıldı,çizildi.Bor madenin oldukça değerli olduğunu ancak direkt olarak yakıt olarak kullanılmadığını öğrendik.Ancak Yakıtın içerisinde  kullanıldığında tüketimin yarı yarıya azaldığı ifade edildi.

TÜRKİYE ‘DE NERELERDE ÇIKARTILIR

Balıkesir (Bigadiç, Sandıklı, Susurluk), Eskişehir (Seyitgazi), Kütahya (Emet) ve Bursa’dır.Dünyada ise Türkiye, ABD ve Rusya önde gelir.

BOR’UN TİCARİ BOYUTU

Dünya bor rezerv toplamının % 63’üne sahip olan Ülkemiz teknolojik yönden en geri ülke durumundadır. Bor bizim tarafımızdan ham madde olarak üretilmekte, ABD veya Batıya ülkelerine ham madde olarak satılmaktadır.Batı Dünyası bizim Bor üretimimiz üzerinde ülkelerinde sanayi kurmuş durumdadır.Bunun içindir ki;Batı dünyası bor konusundaki teknolojiyi bize vermekte çok cimri davranmaktadır.
Batılılar Türkiye’ye Bor konusunda teknoloji transferi yapmakta cimdi davranabilirler.Bunda belki kendi açılarından haklıda olabilirler. Ancak bizim devlet ve bilim adamları olarak en kısa zamanda teknolojik gelişimi meydana getirmemiz ve kendi üretmiş bulunduğumuz Bor’u kendimiz işler ve üretir hale gelmeliyiz.
Ürettiğimiz boru dışarıya ham madde olarak 140$ dan satmaktayız,sadece İthal ettiğimiz peboratı ise 817$ dan geri almaktayız aradaki 677 $ lık fark bizim olan bor için teknoloji karşılığı olarak batılılara ödenmektedir..Borun öyle türevleri var ki; biz en az 1000.-$ dan geri almaktayız.Aradaki bütün farklar Fakir milletimizin kesesinden, hazinesinden yitirilmektedir.