Ana Sayfa ŞUBELERİMİZ Genel Merkez Genel Merkez Haberleri MİLLİ EĞİTİMİN DÜNÜ BUGÜNÜ Prof.Dr.ALİ BAYKAL 19.012018 20.01.2018 21:45
MİLLİ EĞİTİMİN DÜNÜ BUGÜNÜ Prof.Dr.ALİ BAYKAL  19.012018

MİLLİ EĞİTİMİN DÜNÜ BUGÜNÜ VE SINAV SİSTEMLERİ KONULU KONFERANS 19.01.2018 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Lader Ladik Akpınar Mezun Mensupları Derneği tarafından düzenlenen Eğitim Konferansı 19.01.2018 tarihinde İstanbul Fasuli restaurantta yapıldı.Akpınarlıların yoğun katılımıyla gerçekleşen konferas’da sunumu Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr.Ali Baykal yaptı.

“Eğitim öğrenenlerin öğrendiklerini değiştirebilir hale getirmeleridir. Yaşam boyu öğrenme bağlamında herkes öğrenci ve hepimiz öğreniyoruz.”

Sayın  Baykal sunumunda belirttiği konuları ve görüşlerini  özetle aşağıdaki şekilde ifade etmiştir.

Eğitimde ölçmenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Sınavı, imtihan/sıkıntı anlamında değil, bir ölçme süreci ve aracı olarak düşünüyorum. Bu bakımdan eğitim ve sınav aslında birbirinden ayrılmaz iki parça ama birisi amaç birisi araç niteliğindedir. Amaç olan eğitimdir yani eğitim için sınav yapılır, eğitimi düzeltmek için sınav yapılır, eğitimde ne yapıp-ettiğimiz belirlemek için sınav yapılır. Ama eğitimdeki sınavların/ölçmelerin değişik amaçları var her amaca dönük tek bir sınav mümkün olmuyor ne yazık ki.

Bugün sınav dediğimiz, uyarıcı davranış bağlamında ölçmeler yapılıyor. Bu açıdan sınavların sorun haline getirilmiş olması eğitimi çok etkiliyor. Biz eğitimi düzeltelim, eğitimi tasarlayalım, daha iyi eğitim tasarlayalım yerine, sürekli değişik sınavlarla eğitimi değiştirebileceğimizi düzeltebileceğimizi zannediyoruz. Bunu da özellikle seçme sınavlarında yapıyoruz. Çok kısaca özetlemem gerekirse, seçme sınavları eğitimdeki ölçme ihtiyaçlarının sadece bir tanesidir. Önce okuldaki eğitimi izleyici sınavların yapılması lazım, öğrenciyi biçimlendirici, geliştirmeye dönük, düzelti sağlayıcı sınavların yapılması lazım. Okul içi sınavları, olgunluk sınavlarını ve okuldan mezuniyeti geçerli bir şekilde, duyarlı bir şekilde ölçen sınavlarımız/ölçmelerimiz olursa bütün bu görevleri seçme sınavlarına bırakmayız. Seçme sınavları çok amaçlı olarak kullanılıyor. Hem üniversiteye öğrenci seçelim hem liseyi değerlendirelim hem lisedeki öğrencinin başarısını değerlendirelim, bunlar bir arada olmuyorlar tam tersine olumsuz etkiliyorlar çünkü okul başarısını, üniversiteye girişte ölçü olarak aldığınızda, şu  ya da bu nedenle okul başarısı fark yaratmamaya başlıyor. Herkes ‘pekiyi’ ile geliyor. Bu da hiçbir işe yaramıyor ve okulun eğitimini bozmakla kalıyor çünkü hiçbir okul öğrencisini bu başarıdan mahrum etmek istemiyor. Bu bakımdan bizim önceliğimizin, eğitimi düzeltmek için okuldaki her ders için (fizik, kimya, sanat, mesleki eğitim ya da genel eğitim) o alandaki önlemleri almamız, tasarımlarımızı geliştirmemiz gerekiyor. Sınavlar teknik işlerdir, sınavlarında kendilerine özgü nitelikleri vardır, geçerlilik, güvenilirlik ve kullanışlılık gibi, bunların hepsinin aynı anda, maksimum düzeyde olması mümkün değil. Bunları optimum düzeyde, seçme sınavlarında nesnel olması önemlidir.

Prof.Dr. Ali Baykal kimdir?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. 1974-1982 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1982’de Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü ve 1998’de Bilgisayar Öğretmenliği ve Eğitim Teknolojisi Bölümü Başkanlığı’na atandı. 1998-2002 arasında Terakki Vakfı Okulları Genel Müdürlüğü yaptı. Bu süre içinde de Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde derslerini sürdürdü. 2002-2012 arasında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

2013 yılından beri Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’de ders vermektedir. Ayrıca 2013 yılında “Ölçme ve Değerlendirme alanında klasik test kuramı dışında oluşturduğunu model; Program Geliştirme ve Fen Eğitimi alanlarında üstün nitelikli bilimsel çalışma ve uygulamalar ve ülkemizde öğretmen eğitiminde geliştirdiği model ve dünya düzeyinde akademik katkıları nedeniyle” Boğaziçi Üniversitesi tarafından Bilim Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

Prof. Dr. Ali Baykal, eğitim ve ölçme değerlendirme konularında önde gelen akademisyenlerden. Baykal’ın yayın ve araştırma alanları arasında ayrıca program geliştirme, fen eğitimi ve bilgisayar destekli eğitim bulunuyor.