Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 169. Yıl Dönümü dolayısıyla LADER Samsun Şubesi düzenlediği bir dizi etkinlikle öğretmenleri bir araya getirdi
İlk önce 15 Mart 2017 Günü saat 18.30’da“Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Sisteminin Dünü ve Bugünü” konulu panel Samsun Öğretmenevinde gerçekleştirildi.
Emekli Edebiyat Öğretmeni Kazım Memiç “Bir köy çocuğu olarak Akpınar Köy Enstitüsü sınavlarına girip Öğretmen Okulu Mezunu olarak bu kutsal mesleğe atıldığını” belirterek, “eğitimin yaparak yaşayarak verildiği Köy Enstitüsü geleneğinden yetişen bir öğretmen olmanın hazzını yaşadığını, eğer Köy Enstitüleri olmasaydı şu an sizlere hitap eden ben olamazdım” dedikten sonra şiirlerinden örnekler sundu.
OMÜ Eğ. Fak. Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Arslan, “Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün başladığı eğitim hamlesinin devamı Köy Enstitüleri’dir.Eğitim ve öğretimin ülke insanının ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığı, bu okullarda yetişen 18 bine yakın öğretmenin gittikleri köylerde üretime katkı sağladığını” belirterek: “Ne var ki bu okullar, kuranların eliyle kapatılmıştır.” dedi.
OMÜ Eğ. Fak. Öğretim Elemanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı “ tarihin en eski çağlarından beri insanın mutlaka bir öğreteni, eğiteni olmuştur. Bu, yerine göre anne, baba, yakın akrabalardır. Gelişen toplumlarda, ihtiyaca göre öğretmenliğin meslek olması kaçınılmaz olmuştur.
İnsan yetiştirmenin merkezindeöğretmen vardır. Herkesten öğretmen olmaz. Belli bir zaman öğretmen yetiştirilen kurumlara alınacak öğrenciler sözlü sınava alınır, öğretmenliğe uygun fizik, dil ve anlatım yeteneği gözlenir, dikkat ölçümü yapılırdı.” diye konuşmasını sürdürdü.
OMÜ Güzel Sanatlar Fak. Dekanı Prof. Metin Eker, “günümüz eğitim ve öğretiminin önünde pek çok engeller vardır. Diziler, reklamlar, teknolojinin yanlış kullanılması öğrencilerin kişisel gelişimini ters yönde etkilemektedir.” dedi.
Panelin sonunda LADER Samsun Şube Başkanı Abdullah Dede” Özetlemek gerekirse bir ülkenin otuz kırk yıl sonrasını etkilemek istiyorsanız sık sık eğitim sistemini ve müfredatını değiştirin, öğretmen yetiştiren kurumlar ile oynayın ve sıksık sistemini değiştirin”, diyerek dinleyicilere ve panelistlere teşekkür etti.
Panele katılan öğretmenler, okul müdürleri ve eski M. E. Müdürü Metin Saraçoğlu bu etkinlikten dolayı Samsun LADER yönetimine teşekkür ettiler.
Daha sonra Öğretmen Evinde topluca yemek yendi.
Âşık Obalı’nın (Mustafa Bilir) bağlaması eşliğinde sunduğu türkülere yemeğe katılanlar de eşlik etti.
Âşık Sancak’ın okuduğu “Ben Kimim” adlı şiir çok beğenildi.
16 Mart Günü Saat 10.00’da LADER Samsun Şubesi yöneticileri ve üyeleri Günün Anısına Atatürk Anıtı’na çelenk sundular.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 86.Yıl dönümünde [...]
12.AKPINAR KARİYER GÜNÜ DUYURUSU Akpınar Kariyer günü 22 Kasım 2024 Cuma günü [...]
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 86.Yıl dönümünde [...]
Akpınar Fen Lisesinin İstanbul Üniversiteleri Gezisi kapsamında; 9 Kasım 2024 Cumartesi günü [...]
CUMHURİYETİMİZİN 101.YILI KUTLU OLSUN… Ulu Önder Atatürk’ün en büyük mirası, özgürlüğümüzün ve [...]
YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAŞLADI… Mezunlar Derneğimizin Lader Samsun Şubesi Başkanı Mahir [...]
OKULUMUZ AKPINAR’IN TARİHÇESİ Okulumuz 1940 yılında Köy Enstitüsü olarak Eğitim ve Öğretime [...]
“AKPINAR MARŞI” YARIŞMASI SONUÇLANDI…. Derneğimiz tarafından açılan Akpınar Marşı güfte yarışmasına bir [...]
10. AKPINAR PİLAV GÜNÜ ETKİNLİKLERİ 01.HAZİRAN.2013 Akpınar mezun ve mensuplarının 10.Pilav Günü [...]
BAHATTİN BİLGİN RESİM SERGİSİ 06.temmuz.2013 saat: 18.00 YER:Fevzi Paşa Mahallesi [...]
AŞIK VEYSEL’İN AKPINAR GÜNLERİ… Samsun’un Ladik İlçesi’nde 1940 yılında Köy Enstitüsü olarak [...]
12.AKPINAR KARİYER GÜNÜ DUYURUSU...
Yazarın Diğer Yazıları..